Qui a peur des femmes photographes?

En stor udstilling i Paris, der med smukke værker, originale teknikker og stærke budskaber for første gang sætter fokus på kvindelige fotografer i fotografiets begyndelse.

Udstillingen Qui a peur des femmes photographes?, Hvem er bange for kvindelige fotografer? vises netop nu i Paris frem til d. 26. Januar 2016. Første del af de fotografiske værker i perioden mellem 1839-1919 er udstillet på Musée de l’Orangerie. Den anden del af fotografierne fra 1918-1945 præsenteres på Musée d’Orsay.

Tanken om at fotografering er en teknisk proces der derfor er forbeholdt mænd, er dybt forankret. De næsten 400 fotografier er taget af kvindelige fotografer, der viser, hvordan de har legitimeret sig i deres kunstneriske praksis, i en verden domineret af mænd.

Udstillingen rummer flere fotografiske og tematiske spor, som går i dialog med hinanden og griber forskellige scener fra livet som kvindelige fotografer igennem tiden har kredset omkring: Krig, landskaber og portrætter.

Som beskuer er det vedkommende at få fremstillet det tidslige forløb igennem udstillingen, fra brugen af fotografiet som en del af en social kodeks og selskabelighed, til en undersøgelse af køn, identitet og seksualitet frem til en mere konfronterende og bevidst politisk brug af fotografiet.

Specielt er også de tidlige portrætfotografier interessante at studere med deres særegen atmosfære, fordi eksponeringstiden var så lang, at de portrætterede måtte synke ind i tiden og øjeblikket.

Qui a peur des femmes photographes? er en udstilling, der på fornemmeste vis dokumentere udviklingen i kvinders deltagelse i fotografiet og som samtidig stiller spørgsmål ved den manglende synlighed af disse kvinder i kunsthistorien eller deres manglende anerkendelse for deres tid.

 

Helga C. Theilgaard

Januar 2016

 

Kommentarer