Outskirts

I Museumsbygningen på Østerbro udstiller fotografen Stuart McIntyre sine seneste værker, der kredser om at fange og udtrykke den særlige tilstand af ensomhed, der findes i randområderne i byens kant, i overgangen mellem kulturlandskab og natur og i overgangen fra land til vand.

En bygning rejser sig stolt mod himlen, mens små træer i forgrunden forgæves forsøger at følge efter.

En busk strækker sig hen langs jorden med forkrøblede grene. Et glemt hus i en skov er omkranset af vedbend, der vender sig bort og lukker sig om sig selv.

Tiden synes at være gået i stå eller at være en anden. Bygninger er præget af en knuget tysthed og landskaberne af en sælsom længsel. Kompositionerne igennem rækken af fotografier er harmoniske og stemningsfyldte, lyset enkelt og smukt, og en stilhed sænker sig over én fra det øjeblik, man træder ind i rummet. Men som beskuer har man alligevel fornemmelsen af, at der er noget på færde. I krusningerne i vandet, bag buskene eller i de krøllede ranker, der kravler langs husets facade.

Stuart McIntyre har fotograferet sine billeder analogt og med et pinholekamera, hvorefter han har overført fotografierne til fotogravure. Fotogravure er et fotografisk ædeltryk, hvormed man kan trykke et fotografi som et originalt dybdetryk. Processen er kendetegnet ved at udnytte tidens langsommelighed og de tilfældigheder, der opstår undervejs.  Dermed opnås der en særlig stoflighed med et nærvær og stemning igennem rækken af fotografier i Outskirts.

De senere år er flere fotografer begyndt at anvende fotogravure med en fysiskgørelse af fotografiet og som modreaktion på det digitale fotografi. Billedkunstner Inger Lise Rasmussen er herhjemme en af de mest toneangivende med anvendelsen af dette, men også Stig Stasig har de senere år markeret sig med sit arbejde med fotogravure.

Der er ingen tvivl om, at Stuart McIntyre mestrer dette felt til fulde og at det tilsammen med hans subtile billedsprog igennem hans værker skildrer en indre verden af mellemrum, der med en gennemgående længsel og uro peger mod steder, vi kender, men måske har glemt. Steder, som danner rammen for en tilstand, som han selv betegner som ”solitude” – en form for konstruktiv ensomhed.

Outskirts er en udstilling med smukke billeder fuld af visuelle gåder af stemninger og betydninger i landskabet mellem det eksisterende og det forgangne. Som beskuer står man tilbage med følelsen af et melankolsk og skrøbeligt billedunivers, der danner rum for eftertanke og ro.

Udstillingen får et dynamisk og nødvendigt modspil i form af den anden udstilling i Museumsbygningen ”Where she goes” af Anne-Li Engström.

 

Helga C. Theilgaard

Fotolaboratoriet

Februar 2016

 

Outskirts vises fra d. 15. januar til d. 27. februar 2016 i

Museumsbygningen

Kastelsvej 18

2100 København Ø.

www.banjarathnov.com

Kommentarer