Inspiration

De Rodløse

Mit værk om hjemløse i Danmark var en stor udfordring. At komme tæt på disse mennesker og vinde deres tillid var krævende, men da de først stod i atelieret foran kameraet, og jeg skulle tage portrætterne, vidste jeg instinktivt, hvordan hver enkelt person var, og med hvilket udgangspunkt jeg skulle fotografere dem. Det særlige var, at jeg under optagelsen kom til at genkende dele af mig selv i de mennesker, der stod over for mig. Deres sårbarhed, angsten ved at være menneske, men også deres styrke og råhed.

Foredraget fortæller om at stå ansigt til ansigt med mennesker, som lever skjult, og om mine metoder og oplevelser i arbejdsprocessen af dette værk, der handler om at se de hjemløse i øjnene.

 

De Rodløse

© Helga C. Theilgaard

Body of Desire

Hvem er de mennesker, der hver dag prostituerer sig? Foredraget tager udgangspunkt i min arbejdsproces med at fotografere, hvordan de prostitueredes kroppe spejler vores drømme og længsler og vores ønske om kærlighed og intimitet, lyst og begær. Det er fortællinger fra gaden med vidt forskellige indgange til, hvorfor de involverede arbejder med prostitution, og mine tanker og overvejelser i den forbindelse.

De to foredrag om socialt udsatte kan kombineres til ét sammenhængende foredrag.

 

Body of Desire

© Helga C. Theilgaard

 

 

Fra idé til værk

Foredraget handler om fotografiet som kunst – om rejsen fra idé til det færdige værk.
Det tager udgangspunkt i mine mange års erfaring i arbejdet med mine større fotografiske værker ”Øen i havet”, ”De Rodløse”, ”Body of Desire” og senest “I´m here now”.

Foredraget er en fortælling om min egen passion og lidenskab for fotografiet, om de medvirkende, som ofte er et spejl af mig selv, men også om de kunstneriske overvejelser, der ligger til grund for selve arbejdsprocessen.

 

I´m here now

© Helga C. Theilgaard

Øen i havet – en billedfortælling fra Christiansø

Foredraget handler om mine oplevelser og tanker undervejs i arbejdet med et projekt, der bragte mig tæt på øboerne på Christiansø, og hvordan det var at isolere mig fra mit eget liv igennem to vintre og være den iagttagende i så lille et samfund med kun 100 beboere.

”Ligesom billedkunstnerne for snart 100 år siden transformerede velkendte motiver fra Christiansø til generelle udsagn om den tid, de blev skabt i, fremlægger Helga C. Theilgaard rækken af individuelle portrætter og historien bag den enkelte som et samlet billede. Selvom den individuelle historie stadig står i centrum, gør mangfoldigheden det samlede billede universelt. Et billede, der på én gang fortæller os om det helt særlige, og samtidig måske endnu mere om det alment menneskelige, der, uanset hvor vi bor og lever, kan placere os på det yderste skær.”
Museumsdirektør Lars Kjærulf Møller, Bornholms Kunstmuseum

 

yrsa967-8_lille

© Helga C. Theilgaard

 

 

Filmfotograf Henning Bendtsen

Foredraget tager udgangspunkt i mit arbejde med filmen om Henning Bendtsen, “Ordet og lyset”, og mine mange samtaler med ham, som jeg anser for en af verdens dygtigste filmfotografer.
En fotograf, der ifølge den franske filminstruktør Truffaut har ”lavet det smukkeste hvide lys, der aldrig er lavet smukkere”.

”Der er kun Dreyer for mig. Der er intet andet, der tæller.”
Filmfotograf Henning Bendtsen.

“Ordet og lyset” er en portrætfilm, der sætter fokus på Henning Bendtsen som fotograf og menneske. Han træder tilbage i sit gamle univers og genoplever tiden under filmatiseringen af Carl Th. Dreyers ”Ordet”.
”Ordet og lyset” stiller skarpt på de visuelle tanker og kombinationen af den tekniske kunnen forenet med det kunstneriske udtryk. Filmen fanger sjælen bag kameraet med Henning Bendtsens fortælling om passionen og troen på sit arbejde.

Filmen hylder fotografer, der går til arbejdet med kærlighed og nostalgi.

 

VHS_cover_MAC

© Helga C. Theilgaard

Portrætfotograf Rigmor Mydtskov

”Intet er lige meget, ellers kunne man jo ligeså godt opgive det hele.”
Fotograf for Hendes Majestæt Dronningen, Rigmor Mydtskov.

I 1999 kom jeg i lære hos Rigmor Mydtskov som hendes sidste elev. Da var hun 74 år. I mit foredrag fortæller jeg om mine år som hendes assistent, de daglige ritualer og de mange portrætteringer, hvor arbejdet med lyset og iscenesættelsen var essentielt. Det var år, hvor jeg befandt mig i en konstant proces af prøvelser og opdragelse ikke blot som fotograf, men også som menneske.

 

fotograf_for_hendes_majestaet_dronningen_rigmor_mydtskov

© Helga C. Theilgaard


Hvis du interesseret i at booke et foredrag eller høre nærmere, så kontakt Fotolaboratoriet på fotolaboratoriet@helgatheilgaard.dk eller telefon 26 84 40 43.